donderdag 7 maart 2013

Kaas maken in groep K en I

Afgelopen dinsdag werd er in twee groepen kaas gemaakt. Twee zeer gewaardeerde oud-collega's, meester Franklin en meester Rene, hebben een aantal kinderen de kunst van het kaas maken bijgebracht.
Onderstaand een aantal afbeeldingen en een beschrijving van het kaas maken, geschreven door Gijs (groep K) en Jep (groep I).

Hier wordt de wei er af geschept, zodat ...


...de wrongel over blijft.



We gingen eerst melk in de kom doen waar water in zat. Toen werd de melk op goede temperatuur gemaakt. Toen moesten we 15 minuten wachten. Toen kwamen er klontjes in. En toen haalde meester Rene zoveel mogelijk water er uit. Toen moesten we een hele tijd wachten. En toen werd er weer heet water bij gedaan en moesten we wachten tot het 36 graden was. Toen gingen we naar buiten en toen we terug waren werd het water er weer uit gehaald. Toen gingen we persen en we moesten 1 uur wachten. Toen moesten we terug komen om de kaas weer de andere kant op te draaien. En toen moesten we naar huis. En de volgende ochtend deed meester Steven het kaasje in het zoutbad. En nu moet het twee weken iedere dag omgedraaid worden.